Jdi na obsah Jdi na menu

Pam Grier

25. 4. 2010

Pam Grier

Narodila se ve Winston-Salemu v Severní Karolíně, ale vyrůstala v Denveru a v osmnácti letech odjela na radu agenta do Hollywoodu. Hereckou kariéru zahájila počátkem 70. let v nízkorozpočtových

filmech ze série tzv. „blaxploitation“. Tímto termínem se označovaly béčkové akční thrillery, které vznikaly na přelomu 60. a 70. let pro afroamerické publikum a zobrazovaly heroicko-comicsové činy černošských hrdinů.

Vyznačovaly se přemírou násilí a sexu. Pam se stala brzy hvězdou těchto produkcí, v nichž vytvořila prototyp akční hrdinky – smyslné a ke všemu odhodlané, nebezpečné protivnice, která v soubojích s muži prokazuje stejnou odvahu a drsnost. První větší příležitost v Hollywoodu dostala až ve filmu PEVNOST APAČŮ V BRONXU (1981). V polovině 80. let ovšem prožila velkou životní krizi, kdy podstoupila léčbu rakoviny. Při svém pozvolném návratu před kameru se musela spokojit s malými rolemi jak ve filmech, tak i v televizi a hostovala v několika seriálech.

Comeback mezi hereckou smetánku prožila až díky kultovnímu režisérovi Quentinu Tarantinovi, který ji v r. 1997 obsadil do svého snímku JACKIE BROWNOVÁ, kde Pam ztělesnila černou letušku pašující pro překupníka se zbraněmi Ordella peníze z Mexika do USA, a je nucena rozehrát riskantní hru s gangstery i policií, aby neskončila za mřížemi. Za tuto roli byla poctěna zlatým Glóbem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář