Jdi na obsah Jdi na menu

Bette Porter

25. 4. 2010

Bette Porter

Bette Porter je ředitelkou Kalifornského Centra Umění (California Art Center – dále jen CAC), žije už sedm let se svou přítelkyní Tinou Kennard a zrovna hledají dárce spermatu aby spolu mohly počít dítě. Nakonec najdou vhodného dárce a Tina otěhotní.

Bohužel jejich vztah to příliš nezlepší, ba právě naopak. Bette začne pochybovat o svých citech k Tině a navíc začne mít problémy v práci. Připravuje výstavu pod názvem „Provokace“. Dalo jí hodně práce prosadit tenhle nápad u vedení a když se jí to povedlo, tak se proti jí obrací náboženští fanatikové s útoky, že to co vystavuje není umění ale pornografie.

Zlom nastává když Tina potratí. Krátce potom je Bette pozvána do televize ke konfrontaci s Faye Buckley. Ta, jako správný fanatik, použije k porážce Bette výroky vytržené z kontextu a nakonec i její vlastní tragedii… smrt jejího nenarozeného dítěte: “ Bible odsuzuje homosexualitu. Proto Bůh vzal vaše nenarozené dítě vaší lesbické milence. A to bylo požehnání. To dítě je teď s Ním. Tak nemusí trpět ponižování, kterému by bylo vystavené, kdyby se narodilo do vašeho zvráceného života.“

Bette a Tina spolu navštěvovaly skupinová sezení pro nastávající rodiče. Tam Bette poznala Yolandu Watkins, se kterou si do oka moc nepadla. O nějakou dobu později ji potká v klubu na vystoupení své sestry Kit a seznámí se s její bývalou přítelkyní, Candace Jewell. Candace je tesařka, vede svou firmu a Bette ji nabídne práci při přípravě výstavy. Když jede Tina s kamarádkami na výlet, Bette a Candace se sblíží. Obě zprvu odolávají. Dokonce i když jsou spolu v jedné cele (byly spolu s dalšími zatčeny při stávce před CAC). Tři týdny před výstavou nasedne v podzemním parkovišti do auta k Candace a odjedou spolu do nějakého hodinového hotelu, kde se spolu milují. Bette si to vyčítá a cítí se provinile. Při otevření výstavy se opět potkávají a Tina je zahlédne jak se dotýkají rukama. Zní to možná nevinně, ale byla to velmi intimní chvilka a Tině bylo v tu chvíli jasné, že Bette jejich sedmi-letý vztah zahodila. Ještě ten večer se pohádají a nám se naskytne pohled na velmi silnou a velmi smutnou scénu po které jejich vztah končí.

Po několika měsících Bette žije sama a stále se schází s Candace. Jednoho dne se rozhodne, že už takhle žít nechce a s Candace se rozejde. V Planet ten samý den potká Tinu a před všemi jí řekne, že chce jejich vztah napravit, Tina na to však není připravená.

Bette se snaží získat sponzorský dar od nadace Peabody, která po léta dotovala CAC, ovšem v čele nadace už nestojí Peggy, přítelkyně Bette, ale její dcera Helena, která daruje peníze raději nějaké dobrovolné organizaci. A shodou okolností získá dotaci organizace, ve které pracuje Tina. Tak se obě seznámí a začnou spolu chodit. Což Bette naštve ještě víc. Ale jediné co jí zbyde jsou oči pro pláč když zjistí, že Tina je těhotná. Těsně předtím než Tina objevila, že je jí Bette nevěrná, použila sperma které získlaly od společného přítele k oplodnění. A aby toho nebylo málo, tak se Bette dozví, že její otec má pokročilou rakovinu prostaty a odmítá léčbu. V té době už ale vztah Tiny a Heleny uvadá a Tina je připravena poskytnou Bette oporu. Bette tráví většinu svého času staráním se o otce a tak jediné, co jí drží nad vodou, když otec zemře a ona příjde o práci je Tina a její vyjádření, že dítě chce mít s Bette. Tina porodí krásnou zdravou holčičku a pojmenují ji Angelica.

Bette a Tina mají rodinu o kterou usilovaly, ale Tina se začne z jejich vztahu odcizovat. Cití, že vztah s Bette není to co bývat a že jí něco chybí a začne se scházet s muži. Tina potká muže do kterého se zamiluje a Bette začne bojovat o rodičovská práva vůči Angelice. Když už to vypadá že se dohodnout, tak Bette udělá chybu, která Tinu donutí její rozhodnutí změnit. Bette unáš Angelicu.

Po příjezdu do L.A. se Bette a Tina sejdou u Joyce Wischnia, právničkou, která s nimi už řešila nejednu věc. Tam je Tina přesvědčena, aby nepodnikala kroky vůči činu, který Bette udělala, když zpanikařila. Dohodnou se a Bette dostává svá rodičovská práva.

Bette přijmá novou práci na Los Angeleské Univerzitě jako děkanka umělecké katedry. Setkává se se svou nadřízenou kancléřkou Phyllis Kroll (Cybil Shepherd), které z pozice podřízené musí pomoct dostat se přez comming out. Také potkává Jodi (Marlee Matlin), hluchou sochařku, do které se zamiluje. Jak je známo, Bette jde do všeho na plno, takže se okamžitě začne učit znakovou řeč a o Jodi bojovat. Když se dozví pár informací z jejích bývalých vztahů, znejistí, protože Jodi není zrovna monogamní. Kvůli Bette je Jodi ochotná přislíbit, že se nebude scházet s jinými lidmi.

Jodi se po nějaké době začne cítit zbytečně opatrovaná a přičítá to své hluchotě. To ovšem neví, že Bette má tendenci lidi kolem sebe tak trochu kontrolovat. Bette a Jodi se pohádají a Jodi přijímá práci na východním pobřeží. Bette Jodi miluje a tak je ochotna o ni i nadále bojovat… a povede se ji udělat snad to nejromantičtější gesto (které doprovází jedna z nejvtipnějších scén v obsazení Bette, Alice a Shane). Třetí série končí polibkem Bette a Jodi.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Jenny - Beautiful Bette!

11. 8. 2012 19:48

Jennifer Beals je jednou z najkrajších žien, aké je možno na plátne vidieť. Okrem toho je vtipná, inteligentná, sčítaná, športovo zdatná a teda naozaj všestranná. Príjemne pôsobí aj jej vlastná plachosť a nekonfliktnosť. Škoda, že nemala šťastie na ozaj dobré filmy, jej herecký talent a profesionalita by totiž zažiarili ešte viac. Keby som ju stretla osobne, pozvala by som ju na domáce bryndzové halušky :)

m - Jennifer

10. 11. 2011 16:40

..je krásná,vtipná sexy!!!

J - Re: Krásná

26. 11. 2011 23:31

Bette je tak přitažlivá a sexy.

Simča - Hezky :D

24. 11. 2011 7:44

To zní fakt super... teda jen ta poslední část... Štve mě, že se to mezi Bette a Tinou tak pos*alo :-( Ale co? Alespoň si někoho najde :-)